Zelfbeheer

Beste bewoners van de Schepenstraat,

Op deze pagina kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen betreft het zelfbeheer.

De beste manier om een en ander te weten te komen over zelfbeheer, en de mogelijkheden hierin, is te vinden in DIT HANDBOEK

Download : Handboek – Zelfbeheer


Aanhoudende droogte in de stad.

De gevolgen van de droogte en de hitte zijn goed zichtbaar in de stad. Maar we hoeven ons nog geen zorgen te maken. Olaf van Velthuijsen, onze eigen Stadsecoloog, stelt ons gerust.

De vele platanen in de Rotterdamse straten verliezen hun schors. De groene trambanen zijn inmiddels geel. De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn goed zichtbaar in Rotterdam.

“Wat je nu ziet is de natuur in overlevingsstand. De bomen en struiken die we planten om de stad te vergroenen zijn niet gewend aan langdurige droogte en hoge temperatuur. Maar dat wil niet zeggen dat ze het loodje leggen. De natuur is veerkrachtiger dan je denkt,” legt Olaf van Velthuijsen uit.

Het is hard nodig de stad te vergroenen; dat is tijdens warme zomers goed voor verkoeling, maar ook voor de luchtkwaliteit en de reductie van CO2 uitstoot. In Rotterdam hebben we veel platanen, die doen het goed bij bijna alle weersomstandigheden. We hebben ook veel bomen die bestand zijn tegen veel water, kijk naar de wilgen bij de singels. Een beperkt aantal boomsoorten geeft een herkenbaar stadsbeeld.

Maar Olaf pleit voor diversiteit, dit maakt de natuur en de stad veerkrachtiger. Zo komen er tijdens lange warme zomers meer ziektes en plagen voor waardoor bomen gekapt moeten worden. Ook dieren en insecten doen het beter in gevarieerde stadsnatuur. “De bijen hebben het moeilijk, we hebben meer plekken nodig waar wilde bloemen groeien en de natuur zijn gang kan gaan. Dit kan trouwens ook prima in de achtertuin of op het dak!”

“Meer diversiteit zal een ander stadsbeeld opleveren, maar dat vind ik juist wel mooi. En het is beter voor de biodiversiteit. Er is onlangs een motie aangenomen door het college om meer te doen aan leefomgeving van insecten.

Tenslotte wil Olaf je een aantal tips meegeven voor de aanhoudende droogte:

  1. Vang zelf regenwater op met een regenton. Dit belast het riool minder tijdens hevige regenbuien en geeft een voorraad voor droge periodes.
  2. Diversiteit maakt ook jouw tuin veerkrachtiger en bestand tegen extremere weersomstandigheden. Voeg bijvoorbeeld woestijnplanten of vetplanten toe, die hebben nauwelijks water nodig.

Zorg voor de stadsdieren. Als je een schaal water neerzet, zal je zien hoe veel dier soorten van vogels tot bijen erop af komen om een slokje water te drinken.


Met vriendelijke groet,

KernTeam Schepenstraat