mind-the-date

31 december – mind the date!

Het is bijna zover: begin 2018 gaat de Schepenstraat op de schop en wordt opnieuw ingericht! Het ontwerp is in een participatief proces door de bewoners zelf gemaakt – en dat is best uniek in Nederland!

In een aantal workshops hebben wij het ontwerp van de toekomstige Schepenstraat uitgelegd en samen met de bewoners verder ontwikkeld. De laatste twee workshops gingen vooral over het zelfbeheer van de plantsoenen. Vanaf volgend jaar kunnen namelijk een aantal plantsoenen in zelfbeheer worden overgenomen.

Hoe gaat het in zijn werk? Wij hebben samen met de gemeente het boekje ‘samen het plantsoen doen’ gemaakt: een toelichting over de verschillende soorten van zelfbeheer, een stappenplan hoe het in zijn werk gaat, een voorbeeld convenant, een beplantingscatalogus en plaatjes ter inspiratie.

Dit handboek is HIER  te downloaden.

Wij hebben 3 jaar lang aan de toekomstige Schepenstraat gewerkt, nu zijn jullie aan de beurt! Wil je een stukje plantsoen in zelfbeheer nemen, controleer dan op het beplantingsplan of het plantsoen voor je deur daarvoor in aanmerking komt.

KLIK HIER voor alle informatie over het DO  (pagina)

PDF van Definitief Ontwerp Schepenstraat 14 Feb. 2017

Op het beplantingsplan kan je aan de kleuren herkennen of dat wel zo is: alle donkergroene plantsoenen komen voor zelfbeheer in aanmerking, de midden groene mogen alleen in zelfbeheer medium genomen worden, de lichtgroene zijn niet voor zelfbeheer. In het boekje kan je achterhalen wat de verschillende vormen van zelfbeheer inhouden.

Informeer bij alle buren die aan het plantsoen wonen of ze ook interesse hebben en ga dan aan de slag: maak (samen met je buren) een inrichtingsvoorstel voor het plantsoen. In het handboek is uitgelegd welke regels voor de het zelfbeheer in de Schepenstraat gelden.

Graag ontvangen wij vóór 31 december jullie plan, zodat deze in samenspraak met de gemeente getoetst kan worden. Waarom? We hebben met de gemeente afgesproken dat de eventueel te bestraten delen in de uitvoering worden meegenomen mits deze voldoen aan de criteria. Voor de plantsoenen is er 1 type bestrating toegestaan.

In het beplantingsplan staat aangegeven welke soorten beplanting en heester voor de plantsoenen zijn voorzien – willen jullie voor zelfbeheer LARGE andere planten toepassen? Dat kan. De gemeente kan in een ruilactie deze planten (uit de catalogus) leveren.

Mocht het nu zo zijn dat jullie niet voor 31 december ‘17 een plan indienen, dan worden de plantsoenen uitgevoerd zoals in het beplantingsplan te zien is. Plantsoenen kunnen dan in 2019 in zelfbeheer worden overgenomen maar alle plannen worden dan een op een door alle instanties getoetst en wij kunnen niet waarborgen, dat het zelfbeheer large overal alsnog wordt goedgekeurd.

Hebben jullie nog vragen? Zijn er dingen niet duidelijk?
Neem dan contact met ons op!

Veel lees- en schetsplezier!